Verzoek automatische incasso naar relatie versturen

Verstuur aan een of meerdere relaties tegelijk een verzoek tot automatische incasso. De klant geeft middels een betaling van € 0,01 toestemming tot automatisch incasseren. Wanneer de toestemming ontvangen is, wordt de status van automatische incasso ‘Actief’ bij de relatie en wordt in de bestaande en nieuwe orders de instelling ‘Automatische incasso’ op ‘Aan’ gezet.

Verzoek naar 1 relatie versturen

1. Ga naar CRM > Relaties > Dubbelklik op de relatie om het relatie detail te openen
  2. Er zijn nu 2 mogelijkheden om het verzoek te versturen:
    - Via de knop ‘Acties’ rechtsboven in het detail scherm. Klik ‘Automatisch incasso verzoek sturen’

- Via de knop ‘Financiële instellingen’. Ga naar het tabblad ‘Automatische incasso’. Klik op ‘Verzoek verzenden’

3. Er opent een pop-up met de te verzenden e-mail
  4. Het adres van de primaire contactpersoon is al ingevuld, deze kun je eventueel wijzigen in een ander e-mail adres dat bekend is bij deze relatie

5. Klik op ‘Verzenden’

Verzoek naar meerdere relaties tegelijk versturen (bulk)

1. Ga naar de naar de lijst met relaties (CRM > Relaties)
  2. Vink een of meerdere relaties aan

3. Het lijstje met uit te voeren acties opent. Kies de actie ‘Automatische incasso verzoek sturen’
  4. Er opent een pop-up met de te verzenden e-mail
  5. De adressen van de primaire contactpersonen bij deze relaties is al ingevuld
  6. Klik op ‘Verzenden’

Let op: in beide gevallen kan er alleen een verzoek verstuurd worden als de status ‘Automatische incasso’ nog op ‘Inactief’ staat.

Tekst e-mail verzoek automatische incasso versturen wijzigen
Standaard staat in Yoobi een e-mail tekst voor het versturen van een verzoek tot automatische incasso. In deze tekst is zowel een knop als een link toegevoegd waarbij de klant naar Mollie genavigeerd wordt om een betaling van € 0,01 te doen.
Het is mogelijk deze tekst te wijzigen via Beheer > Systeemvoorkeuren > Website content > E-mail: Automatische incasso verzoek versturen. Let op: Het incasso ID van Mollie moet in de tekst blijven staan.

Herinnering versturen
Een herinnering kan alleen naar een relatie gestuurd worden als de status ’Verzonden’ is. Ook als je meerdere relaties geselecteerd hebt, zal de herinnering alleen gestuurd worden naar de relaties met de status ‘Verzonden’.
Het sturen gaat precies op dezelfde manier zoals hierboven beschreven.
Het is mogelijk meerdere malen een herinnering te sturen.

Verzoek automatische incasso geaccepteerd
Wanneer de toestemming ontvangen is, wordt de status van automatische incasso ‘Actief’ bij de relatie en wordt in de bestaande en nieuwe orders de instelling ‘Automatische incasso’ op ‘Aan’ gezet.
Zijn er orders waarbij je de factuur niet via automatische incasso wilt incasseren, zet de instelling in deze orders dan op ‘Uit’.
In de detailgegevens van de relatie onder de knop 'Financiële instellingen', tabblad 'Automatische incasso' zie je nu dat de status gewijzigd is:

Ook wordt het rekeningnummer getoond waarvan er via de automatische incasso geïncasseerd zal worden.

Verzoek automatische incasso geweigerd
Het verzoek kan ook geweigerd worden door de relatie. In de e-mail is er naast de knop 'Toestemming geven' ook de knop 'Verzoek weigeren'. De relatie zal hierna geen verzoeken voor Automatische incasso ontvangen.
In Yoobi zal in het tabblad 'Automatische incasso' getoond worden dat het verzoek geweigerd is en wanneer.

Geschiedenis
In de geschiedenis van de relatie wordt bijgehouden wanneer een verzoek verstuurd is, wanneer de herinnering gestuurd is en wanneer het verzoek geaccepteerd is.

Tip: Ga naar het tabblad ‘Automatische incasso’ onder de knop ‘Financiele instellingen’ om precies te zien wanneer een verzoek verstuurd is, wanneer er een herinnering aangemaakt is of wanneer het verzoek geaccepteerd is. Zodra het verzoek geaccepteerd is, zal ook het bankrekeningnummer waarmee de € 0,01 betaling is gedaan, getoond worden. Van dit bankrekeningnummer zullen de facturen geïncasseerd worden.

Lijst relaties filteren op status automatische incasso
In de lijst met relaties voeg je de kolom met de status toe via het moersleutel icoontje.
Ook is het mogelijk om de lijst te filteren op de automatische incasso status. Zo zie je precies welke relaties al een uitnodiging hebben ontvangen en welke niet.

Is een iDEAL-betaling een officiële machtiging voor incasso?
Het SEPA-Incasso product is onderhevig aan bepaalde regels. Zo zijn er ook regels voor het afgeven en beheren van een machtiging (ook wel mandaat genoemd). Meer info.