Verlofregeling: Verloftype wijzigen (tabblad Verlofrecht)


Een verlofregeling wordt ingesteld voor een bepaalde periode en daarin wordt bepaald welke verloftypes binnen de regeling kunnen worden toegepast en per type wordt bepaald wat de uitgangspunten zijn. Een medewerker moet gekoppeld zijn aan een verlofregeling voordat hij/zij verlofrecht toegewezen kan worden of verlof op kan nemen.

Het instellen van de verschillende verloftypes en verlofregelingen zijn doorgaans wel heel organisatie specifiek. De verlofregeling wordt dan ook altijd samen met een Yoobi consulent gedefinieerd bij de inrichting van Yoobi.

Indien je de verlofregeling of verloftypes zelf wilt wijzigen en/of toevoegen dan is dit mogelijk echter bedenk goed wat je doet. In geval van twijfel of vragen kun je altijd contact met ons opnemen door een supportmelding aan te maken.

Standaard zijn diverse verloftypes gedefinieerd in Yoobi. Deze zijn standaard al gekoppeld aan het project Algemeen en de corresponderende activiteiten. Wanneer je deze activiteiten opneemt in een verlofregeling moet je deze verloftypes verder inrichten.

Ga naar Beheer > Systeemvoorkeuren > Verlofregelingen > Klik op de verlofregeling > Ga naar het tabblad Verloftypes. In dit tabblad wordt een overzicht getoond van de gekoppelde verloftypes in deze verlofregeling.

Dubbelklik op een verloftype om deze in te zien of te wijzigen.

Tabblad Verlofrecht
Verlofrecht is afhankelijk van het gebruik van een saldo. Als je voor een verloftype een saldo gebruikt (zoals de verloftypes Vakantie of Tijd voor tijd) zijn er in het tabblad 'Verlofrecht' extra instellingen vereist.

Het verlofrecht is opgedeeld in een primair en een secundair verlofrechtdeel. Klik op ‘+ Secundair verlofrechtdeel toevoegen’ om een secundair verlofrecht in voeren.

Primair verlof (wettelijke uren): Dit verlof is wettelijk vastgesteld. Op basis van een 40-urige werkweek zijn dat 160 uur (40x4). Als een werkgever meer uren geeft aan de werknemer dan is dit secundair verlof.

Secundaire verlof (bovenwettelijke uren): De uren die een bedrijf naast het primaire verlof toekent aan een medewerker.

Verlofopbouw per uur: Als je medewerkers verlof op wil laten bouwen, per gewerkt uur, dan zet je de instelling 'aan' (Bijvoorbeeld bij een 0-urencontract. De medewerker heeft recht op vakantie- en vakantiegeld en bouwt vakantie-uren op over de uren die hij heeft gewerkt). In de meeste gevallen berekent Yoobi de verlofopbouw op basis van het aantal contracturen en zet je deze instelling uit. 

Standaard verlofrecht per jaar: Voor het primaire verlof is er wettelijk 160 uur bepaald, het secundaire verlof is naar wens van de organisatie in te vullen

Verlofrecht meenemen naar volgende jaren: Mogen de verlofuren die niet in het huidige jaar zijn opgenomen meegenomen worden naar het volgende jaar, dan zet je deze instelling op ‘Aan’

Verlofrecht mee te nemen per jaar: De invoer in dit veld bepaalt hoeveel procent of welk aantal uren verlofrecht er naar het volgende jaar meegenomen mag worden

Verlofrecht vervalt na (maanden): Hier geef je aan na hoeveel maanden het verlofrecht nog bruikbaar is, na het verlopen van het jaar waarin het is opgebouwd. Voor het verloftype ‘Vakantie’ geldt voor het primaire verlof 6 maanden (wettelijk bepaald), maar als je wilt dat dit verlof  na meer maanden vervalt kan dit natuurlijk ook. Voor het secundaire verlof is dit naar eigen wens in te vullen, vaak wordt hier 48 maanden (4 jaar) ingevuld.


Extra recht op verlof door leeftijd of dienstjaren
In sommige organisaties geldt dat je vanaf een bepaalde leeftijd extra verlofuren toegewezen krijgt of als je een bepaald aantal jaar in dienst bent bij de organisatie. Voeg dit toe aan het verloftype ‘vakantie’. Klik op het + icoon naast ‘Wijzigingen op verlofrecht – leeftijd’ en er verschijnt een regel om dit toe te voegen. Wil je nog een regel toevoegen, druk dan nogmaals op het + icoon.
Op dezelfde manier kun je extra verlofuren invoeren naar aanleiding van het aantal dienstjaren.

Wijziging op verlofrecht - leeftijd en dienstjaren
 

Let op: Verlofuren zijn niet cumulatief. In het voorbeeld hierboven krijgt een medewerker van 57 per jaar 16 extra verlofuren (niet 8+16=24).


leaveRegulation:editLeaveType:2
  • Gepubliceerd op:
  • Gemaakt door:
    Iris Keim
  • Bijgewerkt op:
    20-07-2023
  • Tag:
  • Door:
    Mercedes Roeland Gonzalez-Pos
  • Supporttag:
    leaveRegulation:editLeaveType:2