Project: Direct registraties factureren

Voorheen kon je registraties alleen factureren door naar het menu Financieel > Facturen maken te gaan, hier een periode te selecteren om vervolgens een factuurvoorstel te kunnen openen. Een voorstel maken kan nu ook op 2 andere plekken in Yoobi:

1. Bij het project (vanuit 'Actiepunten')
  2. Bij de order (geldt voor alle type orders)

Let op: Met bovenstaande opties kun je geen vaste factuurperiode (bijvoorbeeld maandelijks factureren) meegeven, je factureert wat er op dat moment te factureren valt.

Om registraties te kunnen factureren zijn er 2 dingen belangrijk:

1. Er moet een order zijn aangemaakt. Lees meer over het aanmaken of bewerken van een regie order.
  2. Om registraties te kunnen factureren moeten de registraties goedgekeurd zijn in de timesheet. Is Project accorderen of extern accorderen ingesteld in het project, dan moeten de registraties door de projectmanager cq externe accordeur goedgekeurd worden. Als dit nog niet het geval is, zullen de registraties hier niet getoond worden.

1. Direct factureren vanuit het project
Ga naar de detailgegevens van het project via Project > Tabblad 'Overzicht'. Zodra er binnen een project uren (of andere registraties zoals aantallen of bedragen) te factureren zijn, zal dit getoond worden in het kaartje 'Actiepunten'

Klik op de regel 'Registraties factureren'. De volgende pop-up opent:

In deze pop-up worden alle activiteiten weergegeven waarop registraties gedaan zijn.

Periode
Yoobi kijkt naar registraties en bepaalt hiermee de periode. Deze is vanaf de eerste registratie t/m de laatste.

Let op: Het is dus niet mogelijk om hier zelf een periode op te geven.
Wil je wel factureren binnen een bepaalde periode, ga dan naar het menu Financieel en klik 'Facturen maken'. Stel hier de periode in. Meer informatie.

Activiteiten selecteren
Selecteer welke activiteiten je wilt factureren. Standaard staan alle activiteiten aangevinkt, maar deze kun je uitvinken als je de activiteit (nu) niet wilt factureren. Deze kun je dan alsnog op een ander moment factureren.

Tip: Wil je de activiteit helemaal niet factureren, zet de activiteit zelf op 'Niet facturabel' of bepaal dit in de order door daar de activiteit uit te vinken.

Self-billing
In het voorbeeld is er zowel een regie order als een self-billing order. Voor beide orders zal er een factuur gegenereerd worden. Zonder self-billing krijg je hier alleen het voorstel voor de regiefactuur.

Factuurvoorstel
Klik op de knop 'Factuurvoorstel' om direct een factuurvoorstel te genereren. Dit voorstel kun je direct goedkeuren, fiatteren en daarna verzenden, maar je kan het voorstel ook afwijzen of sluiten.

2. Direct factureren vanuit de order

Zodra er registraties gefactureerd kunnen worden, zal de knop 'factuurvoorstel' zichtbaar zijn.

Klik op de knop 'Factuurvoorstel' en er opent een pop-up met welke activiteiten te factureren zijn, net zoals hierboven beschreven.

Let op: Ook hier is het dus niet mogelijk om zelf een factuurperiode op te geven.
Wil je wel factureren binnen een bepaalde periode, ga dan naar het menu Financieel en klik 'Facturen maken'. Stel hier de periode in.

Inkoopfacturen factureren
Maak je gebruik van de aanvullende module 'Inkoop', dan kun je inkoopfacturen toevoegen aan een project in Yoobi. Zet in de inkoopfactuur 'Doorbelasten' op 'Aan' om deze door te belasten aan de gekoppelde relatie bij het project.
Zijn er facturen om door te belasten, dan zullen deze automatisch als factuurvoorstel worden getoond. Meer informatie.