Btw percentages

Bij Beheer > Systeemvoorkeuren > Financieel > Btw percentages zie je een overzicht van de door de organisatie toegepaste btw percentages. Deze zijn nodig voor de module facturatie.

Er zijn verschillende btw tarieven. Welk tarief je hanteert, hangt af van het soort dienst of product dat je levert. Yoobi biedt daarom de mogelijkheid om verschillende btw tarieven in te stellen.

Lijst btw percentages

Nieuw btw percentage
Klik op de knop 'Nieuw btw percentage' om een nieuw btw percentage aan te maken.

Bij het invoeren van een nieuw btw tarief zijn de volgende velden verplicht:

Label: Deze moet uniek zijn. Tip: gebruik als label dezelfde code als in je boekhouding.
Btw percentage: De waarde moet tussen de 0 en de 100 liggen, decimalen zijn niet toegestaan.
Standaard: Deze staat standaard op 'Ja'. Bij het aanmaken van een order zal het label van de btw waarde getoond worden waarbij standaard op 'Ja' staat, dit kun je in de order aanpassen.

Als je ook over de licentie externe koppelingen met boekhoudsoftware beschikt dan zijn de volgende velden beschikbaar 'extern label' (verkoop en inkoop) en 'externe tegenrekening'. Zie de i achter de instelling voor extra informatie hierover.

Btw percentage inzien of wijzigen
Wil je een btw percentage inzien of wijzigen, dubbelklik dan op de btw regel in de lijst.

Let op: Als een btw percentage al gebruikt is dan kun je deze niet meer wijzigen. Maak dan een nieuw percentage aan en zet het huidige btw percentage op 'Inactief'.

Ander btw tarief
Wanneer je een btw tarief wijzigt of nieuw btw tarief in gebruik wilt nemen kan het zijn dat de volgende acties uitgevoerd moeten worden:

• Indien gebruik gemaakt wordt van een Yoobi boekhoudkoppeling dan moeten de instellingen van de btw-code uit de boekhouding overgenomen worden in Yoobi.
    Controleer de btw-code in de boekhouding en neem deze over in Yoobi in het veld: Extern label (verkoop)'. Zie ook de instellingen hiervoor bij de andere btw-percentages.

• Zet het oude btw-tarief op 'Inactief'. Hiermee wordt voorkomen dat nieuwe orders en tarieven gebruik kunnen maken van het oude btw-tarief. Bestaande orders, tarieven en facturen blijven hiermee gewoon gebruik maken van het oude btw-tarief.

• Bestaande order-items wijzigen of de order-items dupliceren.
    Order-items wijzigen: Indien er bestaande orders voorzien moeten worden van het nieuwe btw-tarief dan moeten deze handmatig aangepast worden. Ga hiervoor naar Financieel > Orders > Dubbelklik op de order. Klik rechtsboven in het order-item op het potloodje om het order-item te openen. Wijzig hier het btw-percentage.
    Order-items dupliceren: Hiermee worden alle instellingen uit het order-item overgenomen. Ga hiervoor naar Financieel > Orders > Dubbelklik op de order. Rechts naast een order-item klik je op de 3 puntjes en kies je 'Dupliceren order-item'. Het nieuwe order-item kan voorzien worden van het nieuwe btw-tarief.

Btw verlegd en btw vrijgesteld
Btw verlegd: Lever je aan het buitenland, dan worden de goederen of diensten dus niet in Nederland verbruikt en hoeft er geen belasting afgedragen te worden aan de Belastingdienst. In dat geval verstuur je dus een factuur waarop je de belasting verlegt naar de afnemer.
Btw vrijgesteld: BTW vrijgesteld is het vrijgesteld zijn van het betalen van btw over producten en/of diensten. Daarnaast betekent het ook dat er over de vergoeding geen omzetbelasting hoeft te worden betaald. In een aantal branches en voor een aantal activiteiten hoef je geen btw in rekening te brengen.

Lees er hier meer over.

invoiceVat:index
  • Supporttag:
    invoiceVat:index