Voorkom vervallen verlofuren

Heeft een medewerker niet al zijn wettelijke vakantiedagen opgenomen, dan komen deze uren het jaar erna na 6 maanden te vervallen. In dit artikel geven we aan wat je met deze uren kunt doen om dit te voorkomen. 

Hoe zie ik dat er verlof gaat vervallen?

Yoobi beheerder: Als Yoobi beheerder zie je welk verlof er voor de medewerkers komt te vervallen in het rapport 'Verlof saldi'. Ook kun je dit gedetailleerd per medewerker bekijken in het tabblad 'Verlofrecht' in de detailgegevens van de medewerker. Als er uren komen te vervallen dan zal dit in het overzicht getoond worden. Bijvoorbeeld 'Te vervallen uren per 01-07-2020' of 'Te vervallen uren eind dit jaar'. 

Medewerker: Ga naar Mijn Yoobi > Mijn Verlof > Verlof statistieken. Als er uren komen te vervallen dan zal dit in het overzicht getoond worden. Bijvoorbeeld 'Te vervallen uren per 01-07-2020' of 'Te vervallen uren eind dit jaar'. 

Hoe voorkom ik dat verlof vervalt?

  1. Neem de uren alsnog op. De vrije dagen zelf moeten vóór de vervaldag liggen. Het is dus niet zo dat je verlof voor de vervaldatum aanvraagt, maar dat de vrije dagen ná de vervaldatum opgenomen worden.
  2. Uren uitbetalen. Verlaag met een verlofmutatie het vakantiesaldo en betaal de uren uit. 
  3. Laat de uren vervallen en wijs ze daarna opnieuw toe met een verlofmutatie. Hoog met een verlofmutatie het vakantiesaldo op. Hierbij maakt de datum van de verlofmutatie niet uit, als de mutatie maar in het vervaljaar plaats vindt. Wees je er wel van bewust dat het wettelijk verlof niet voor niets na 6 maanden opgenomen moet worden. Een medewerker moet voldoende vrije uren opnemen om goed te kunnen blijven functioneren.

Uitbetalen uren / Verlofmutatie
Bij een verlofmutatie moet je goed op de volgende 2 punten letten:
  1. Datum van de verlofmutatie
  2. Welke type verlofsaldo muteer je (primair of secundair verlof)

Datum verlofmutatie
Een verlofmutatie gebruik je voor het ophogen of verlagen van een verlofsaldo. Bij het muteren van een verlofsaldo houdt Yoobi géén rekening met de vervaldatum, maar met de datum ingesteld in de verlofmutatie. Is dit een datum in 2020 dan worden de verlofuren van 2020 gemuteerd.
 

Voorbeeld: Een medewerker heeft vanuit 2019 nog 15 wettelijke verlofuren over en deze zullen per 01-07-2020 komen te vervallen. Besloten is om deze uit te betalen (verlofsaldo verlagen).

Wel doen: Een verlofmutatie uitvoeren op het wettelijke (primaire) verlof om 15 uur van het saldo af te halen. Als mutatiedatum geef je een datum mee die valt in 2019 (bijv. 31-12-2019). Omdat Yoobi bij een verlofmutatie niet kijkt naar welke uren er eerst op moeten (zoals dat bij een verlofaanvraag wel gebeurt) maar kijkt naar de datum welke in de verlof mutatie is ingevuld (2019), zal het saldo van de verlofuren in 2019 afgetrokken worden.

Niet doen: Als mutatiedatum de datum meegeven van het jaar waarin het verlof vervalt, dus in dit geval een datum in 2020. Het verlof wordt dan namelijk van het verlof van 2020 afgetrokken. Het te vervallen verlof vanuit 2019 zal dan alsnog komen te vervallen.

Toch verkeerde datum gebruikt: Heb je toch een verkeerde datum gebruikt in je verlofmutatie dan is dit de oplossing: Trek de verlofmutatie in. Ga naar de lijst met verlofmutaties, selecteer de verlofmutatie en kies voor 'Intrekken verlofmutatie'. Vervolgens voer je een nieuwe verlofmutatie uit met een verlofmutatiedatum in 2019 (31-12-2019).


Welke type verlofsaldo muteer je
Denk bij een verlofmutatie goed na welk saldo je muteert; het primaire (wettelijke) saldo of het secundaire (bovenwettelijke) saldo. Als je het primaire verlofsaldo ophoogt dan moeten deze extra uren na dit jaar binnen 6 maanden opgemaakt worden. De uren toegevoegd aan een secundair saldo hoeven vaak pas veel later opgemaakt te worden.

Wettelijk verlof
Wettelijk heeft een medewerker recht op 160 uur verlof (op basis van een 40-urige werkweek) per jaar. Zijn er na dit jaar nog uren over dan mogen deze uren meegenomen worden naar het volgende jaar, maar moeten deze wel binnen 6 maanden opgemaakt worden. Worden deze uren niet opgemaakt, dan komen de uren te vervallen.

Bovenwettelijk verlof
In veel organisaties is er ook nog een gedeelte bovenwettelijk verlof. De organisatie zelf (of de CAO) bepaalt hoeveel uur bovenwettelijk verlof er is, of dit meegenomen mag worden naar een volgend jaar, en zo ja: binnen hoeveel maanden dit dan opgenomen moet worden. Vaak geldt dat deze uren wel meegenomen mogen worden en binnen 60 maanden (5 jaar) opgemaakt moeten worden. Worden deze uren niet opgemaakt, dan komen de uren te vervallen.

Welk verlof wordt opgenomen bij een verlofaanvraag?
Yoobi zorgt er altijd voor dat het verlof wat het eerst op moet, ook als eerste opgemaakt wordt bij het indienen van een verlofaanvraag.


Extra informatie

Meer vragen en antwoorden over verlof vind je in de FAQ over verlof. 

  • Gepubliceerd op:
  • Gemaakt door:
  • Bijgewerkt op:
    18-01-2023
  • Tag:
  • Door:
    Ruthger van der Staal
  • Supporttag: