7 antwoorden op vragen over facturatie

Op 28 september vond het webinar 'Soepel factureren met Yoobi: deel 2' plaats. Tijdens dit webinar gingen we in op de functionaliteiten voor de wat meer gevorderde Yoobi-gebruikers. 

Afgelopen donderdag vond het 2e deel van het webinar 'Soepel factureren met Yoobi' plaats. Ook dit keer was de animo groot en werden er een aantal vragen gesteld. We vinden het ook super om te zien dat onze klanten zelfs in staat zijn om antwoord te geven op sommige vragen. 

Zijn de rapporten die Bram liet zien automatisch beschikbaar of moet je deze zelf indelen? 
Standaard zijn er een groot aantal rapporten beschikbaar in Yoobi. Zo ook de rapporten die Bram liet zien (o.a. Prognose per klant, per maand, Project omzetmarge per activiteit).  Om deze rapporten  te zien navigeer je naar het menu-item 'rapporten'. Kijk ook in ‘Toon alle beschikbare rapportages’ als deze rapporten niet in je favoriete rapportages worden weergegeven en maak ze favoriet.  Naast de rapporten voor facturatie zie je hier ook de standaardrapporten die beschikbaar zijn voor de andere modules waar je gebruik van maakt in Yoobi.  

Wat is de beste optie als je een product voor een gedeelte van het jaar wil factureren en daarna weer voor een geheel jaar? 
Het beste is dan om met meerdere order-items te administreren. Op deze manier is het mogelijk om voor een deel van het jaar (bijvoorbeeld:1/9/2023 - 31/12/2023) een 1e order -item aanmaken en daarna een jaarorder voor heel 2024. Een order-item is overigens ook nog eens heel makkelijk te dupliceren met behoud van opvolgdatums in het geval van abonnementen. 

Is het mogelijk om de kostenplaats/kostendrager mee te geven met de factuur naar Exact Online? 
Ja, dat is mogelijk. Meer informatie vind je op onze help & supportpagina

Is er een standaard rapportage waar de grootboekrekeningen per gefactureerd item zichtbaar zijn. Ik heb geen koppeling met Visma waardoor ik dat met de een export/import moet doen. 
Ja, in het rapport 'Klant detail' vind je een overzicht van de grootboekrekeningen per gefactureerde orderitems. Je vindt dit rapport bij Rapporten > Facturatie > het rapport 'Klant detail'.

Kan die inkoopfactuur ook onzichtbaar gemaakt worden op de factuur? 
Ja, dat is mogelijk. In de regieorder geef je aan of dat de inkoopfactuur standaard bij de factuur moet worden toegevoegd of niet.  

 

Is het mogelijk om hier de marge toe te voegen? Bijvoorbeeld, marge per klant per jaar. 
Met de Inzichtmodule is het mogelijk om veel velden toe te voegen. Marge is vaak een berekening. Met de Inzichtmodule is het ook mogelijk om dit type berekening aan te maken. Als je marge gebaseerd is op inkoop- en verkooptarieven bedoelt zou je een dergelijk rapport moeten kunnen maken. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat deze informatie in Yoobi is ingevoerd. 

Is het mogelijk om 2 relaties voor 1 project in te voeren.  
Momenteel is in Yoobi alleen mogelijk door gebruik te maken van hoofd- en deelprojecten. Het hoofdproject bevat alle projectactiviteiten die niet direct facturabel zijn aan 1 van de twee relaties en de deelprojecten bevatten alle activiteiten nodig om aan de twee relaties te factureren. In het geval van fixed-price projecten is dit een zeer goede oplossing. Bij regieprojecten die op gewerkte uren worden afgerekend is de manier van inrichting van belang.  

  • Gepubliceerd op:
  • Gemaakt door:
  • Bijgewerkt op:
    16-10-2023
  • Tag:
  • Door:
    Vincent Egt
  • Supporttag: